معاونت دانشجویی - اصول و مقررات بهداشتی

اصول و مقررات بهداشتی

 

 

  • اصول و مقررات بهداشتی اقامت در خوابگاه ها

نظر به اینكه دانشجویان با درك صحیح از مسئولیت‌های خود در شرایط زندگی جمعی قادر به تلاش در مرتفع ساختن بسیاری از مشكلات بهداشتی خوابگاههای دانشجویی در جهت تأمین شرایطی مناسب برای زندگی و تحصیل خواهند بود، لذا رعایت موارد ذیل را در خوابگاهها از دانشجویان عزیز خواستاریم.

• نظافت داخل اتاقها بر عهده خود دانشجویان است، ضروری است حداقل هر دو هفته یكبار كتابها و سایر وسایل اتاق جا به جا و زیر و اطراف آن تمیز شود.
• 
مواد غذایی مانند برنج، روغن، قند و چای در ظروف در بسته نگهداری گردد.
• 
برای جلوگیری از تجمع و تكثیر حشرات و جوندگان، از ریخت و پاش زباله در اطراف سطل‌های جمع‌آوری اكیداً خودداری نموده، در حفظ نظافت خوابگاه خود كوشا باشید.
• 
از نگهداری زباله‌ها به صورت روباز بویژه در طی شب اكیداً خودداری شود.
• 
دانشجویان می‌بایستی سریعاً نسبت به شستشوی ظروف كثیف خود اقدام نموده، از نگهداری ظروف شسته نشده به ویژه در طی شب در داخل خوابگاه خودداری شود.
• 
هرگز مواد غذایی در دسترس گربه و سایر حیوانات قرار داده نشود و بدین ترتیب از جذب آنها بداخل محوطه خوابگاه جلوگیری به عمل آید.
• 
از نگهداری هرگونه وسایل اضافی از جمله تشكهای ابری و قطعات چوب و مقوای اضافی در داخل اتاقها و در اطراف تختها خودداری شود.
• 
از نگهداری شان‌های خالی تخم مرغ، حلب خالی روغن و غیره به هر منظور در محیط خوابگاه خودداری گردد.
• 
از نگهداری جعبه‌های چوبی فرسوده در محیط خوابگاه به هر منظور از جمله به عنوان جا كفشی یا جای كتاب اكیداً خودداری گردد.
• 
استفاده از بخاری برقی، اجاق برقی، دیگ زودپز در اتاق خوابگاهها مجاز نمی‌باشد.
• 
دانشجویان حق طبخ غذا در اتاق خود را ندارند و می‌بایستی از آشپزخانه عمومی برای طبخ غذا استفاده كنند.

• از ایجاد هرگونه مزاحمت كه سبب سلب آسایش ساكنان خوابگاه گردد (از قبیل ایجاد سر و صدا و بلند نمودن بیش از حد صدای رادیو وتلویزیون  جداً خودداری شود.
• 
در زمانی كه دانشجویان از اجاق‌های گاز در آشپزخانه استفاده نمی‌كنند حتماً شعله‌های آن را خاموش كنند.
• 
برای جلوگیری از ایجاد گرفتگی در مجاری دفع فاضلاب خوابگاه، از شستن موهای خود در دستشویی خوابگاه خودداری نمایید.
• 
از ورود مواد و وسایلی كه در مجاری فاضلاب گرفتگی ایجاد می‌كند، بداخل این مجاری جداً خودداری شود.
• 
شیرهای آب باز گذاشته نشود و با بستن صحیح شیر از چكه كردن آن جلوگیری به عمل آید.
• 
برای حفظ بهداشت مواد غذایی ضروری است مواد غذایی فاسد شدنی در یخچال نگهداری گردد.
• 
دانشجویان نباید بیش از ظرفیت یخچال مواد غذایی در آن قرار دهند به طوری كه درب یخچال باید همواره قابل بستن باشد.
• 
دانشجویان بایستی از قراردادن تخم مرغ با شان مقوایی در داخل یخچال خودداری نمایید.
• 
برای جلوگیری از ورود آلودگی به داخل یخچال‌ها، مواد اولیه تهیه شده از بازار مانند (میوه و سبزیجات) شسته شود و سپس در داخل یخچال نگهداری گردد.
• 
پاكیزه نگه داشتن قسمت‌های داخلی یخچال بر عهده دانشجویان می‌باشد، لذا لازم است هر 15 روز یكبار یخچال خاموش و نظافت آن انجام شود.
• 
در زمانی كه عملیات سمپاشی در خوابگاه انجام می‌شود، دانشجویان باید مواد غذایی و ظروف غذا را در محلی محفوظ و در كمد در بسته نگهداری كنند.
• 
برای جلوگیری از بیماری‌های قارچی لباس‌های شسته شده صرفاً در آفتاب پهن شود و از آویختن لباس‌ها در راهروها و راه‌پله‌ها خودداری شود.
• 
ملحفه‌ها و پتوها هر چند وقت یكبار در هوای آزاد در معرض نور خورشید قرار داده شود.
• 
لوازم استحمام از قبیل كیسه حمام و لیف و حوله و همچنین دمپایی و روسری و كلاه و وسایل خواب بایستی اختصاصی باشد ، لذا دانشجویان نباید از لوازم شخصی یكدیگر استفاده كنند.
• 
دانشجویان بایستی در صورت بروز بیماریهای واگیردار و یا آلودگی محیط خوابگاه به حشرات و جوندگان، مسئول و یا ناظمه خوابگاه را در جریان بگذارند.
• 
از كشیدن سیگار در محیط بسته و در داخل خوابگاه اكیداً خودداری شود.
• 
با باز گذاشتن درب یا پنجره اتاق به مدت چند ساعت در روز نسبت به تهویه و تعویض هوای اتاق اقدام گردد.

در پایان امیدواریم شما دانشجویان ”پیام آوران بهداشت در خوابگاههای دانشجویی“ با توجه به مسئولیت خطیر خود با رعایت بهداشت خوابگاهها در امر حفظ و ارتقاء سطح سلامتی جامعه دانشجویی موفق باشید.

مركز بهداشت و درمان دانشجویان

مقررات بهداشتی خوابگاهها ی دانشجویی ، دانش آموزی و غیره

راهروها و اتاقها :
کف قابل شستشو ، بدون فرو رفتگی ، دارای شیب مناسب و تمیز باشد .
سقف باید صاف ، بدون ترک خوردگی ، تمیز و بدون فرورفتگی و دارای رنگ آمیزی مناسب باشد .
نور طبیعی یا مصنوعی طوری تامین شود که باعث ناراحتی چشم نگردد .
کپسول اطفا حریق جهت جلوگیری از حریق وجود داشته و پرسنل مربوطه آموزش لازم را ببینند .
تهویه ساختمان باید مناسب و کافی باشد .
کلیه پنجره ها باید مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
درها و پنجره ها باید سالم و تمیز و بدون ترک خوردگی و شکستگی باشد .
سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در خوابگاه دیده شود .
اتاقها مجهز به کمد و تخت ، به تعداد کافی ، سالم و تمیز باشد .
مساحت اتاق متناسب با تعداد افراد ساکن در آن باشد .
پنجره اتاق دارای پرده مناسب و تمیز باشد .

سرویسهای بهداشتی :
تهویه باید به نحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل توالت ئ دستشویی سالم و عاری از بو باشد .
وسایل نو و روشنایی بدون نقص باشد .
کف باید بدون فرو رفتگی ، دارای شیب مناسب و تمیز باشد .
سقف باید بدون شکاف و تمیز باشد .
ساختمان دیوار بیاد از جنس مقاوم ، قابل شستشو و تمیز باشد .
در و پنجره ها و شیشه ها سالم و مجهز به توری سیمی ضدزنگ باشد .
شیرهای برداشت آب و شیلنگ باید سالم و بدون نقص باشد .
از توالت و دستشویی صاف از جنس کاشی یا سرامیک که همواره تمیز و پاکیزه باشد استفاده شود .
تعداد سرویسهای بهداشتی ( توالت و دستشویی ) متناسب با جمعیت ساکن باشد .
سیستم فاضلاب ( از نظر گرفتگی لوله ، سالم بودن لوله های فاضلاب ، استفاده از سیفون و … ) بهداشتی باشدو ضد عفونی روزانه انجام شود .
توالتها دارای سطل زباله درپوش دار ، تمیز ، مناسب و مجهز به کیسه زباله باشد .
سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در سرویس بهداشتی دیده شود .

حمام
تعداد حمامها باید به تعداد کافی و متناسب با جمعیت ساکن باشد .
کف بدون فرورفتگی ، دارای شیب مناسب و همواره تمیز باشد .
سقف باید بدون شکاف و تمیز باشد .
دیوار باید از جنس مقاوم ، قابل شستشو و تمیز باشد .
.
حمام باید از وسایل روشنایی کافی و بدون نقص برخوردار باشد .
دوشها و شیرهای آب باید سالم و بدون چکه باشند .
تهویه باید به نحو مطلوب صورت گیرد و فضای حمام عاری از بو و بخارات باشد .
ضدعفونی دوشها و محوطه حمام باید روزانه انجام شود .
سیستم فاضلاب ( از نظر گرفتگی لوله ، استفاده از سیفون ، عدم پوسیدگی لوله های فاضلاب و … ) بهداشتی باشد
حمامها دارای سطل زباله درپوش دار ، تمیز و مناسب و مجهز به کیسه زباله باشد
سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در حمامها دیده شود .

آشپزخانه :
سقف و کف بدون فرورفتگی ، قابل شستشو و همواره تمیز باشد .
ساختمان دیوار باید از جنس مقاوم قابل شستشو و همواره تمیز باشد .
تهویه به نحوی انجام گیرد که هوای داخل آشپزخانه سالم باشد .
پنجره ها باید مجهز به توری سیمی ضد زنگ باشد .
آشپزخانه باید از وسایل کافی و بدون نقص برخوردار باشد .
از سطلهای زباله درپوش دار مناسب با کیسه پلاستیکی در آشپزخانه استفاده شود .
شیرهای آب باید سالم و بدون چکه باشند .
سیستم فاضلاب ( از نظر گرفتگی لوله ، استفاده از سیفون ، عدم پوسیدگی لوله های فاضلاب و … ) بهداشتی باشد
ضدعفونی محیط آشپزخانه به طور روزانه انجام شود .
وسایل پخت مناسب و همواره تمیز باشد .
سمپاشی به نحو مطلوب صورت گرفته و هیچگونه حشره ای نباید در آشپزخانه دیده شود .
یخچال به تعداد کافی و مناسب که همواره تمیز بوده وجود داشته باشد .
ظرفشویی به تعداد کافی ، سالم و مناسب باشد .
از آب سردکن به تعداد کافی ، سالم ، تمیز و مناسب استفاده شود .

سیستم جمع آوری زباله :
از سطل زباله مناسب ، درپوش دار و تمیز استفاده شود
تفکیک زباله صورت گیرد . ( زباله خشک شامل ، نان خشک ، مواد پلاستیکی ، کاغذ ، فلزات و … از زباله تر جدا شود ) .
سطل زباله مجهز به کیسه زباله باشد .
انبار موقت جمع آوری زباله مناسب ، قابل شستشو و دارای شیب مناسب باشد .
انبار موقت زباله روزانه نظافت و ضدعفونی شود .
ریخت و پاش در اطراف انبار موقت زباله نباید وجود داشته باشد .
تعداد سطل زباله و انبار موقت زباله متناسب با حجم زباله باشد .
زباله ها از محل جمع آوری و انبار موقت زباله ، روزانه حمل و از محوطه خوابگاه خارج گردد .